Yeni doğan bebekler genellikle hastaneden taburcu edilmeden önce, bebeğin sağlığının iyi olduğundan emin olmak için yerleşik bir doktor tarafından rutin bir fizik muayeneye tabi tutulur. Anne ve Çocuk Sağlığı Merkezine kaydolduktan sonra doktor ayrıca bebek için rutin bir fizik muayene ayarlayacaktır. Muayenenin amacı, yeni doğan bebekte oluşabilecek konjenital anomalileri veya önemli sağlık sorunlarını olabildiğince erken tespit etmek ve ileride başvurmak üzere bebeğin mevcut sağlık durumunu kayıt altına almaktır. Ancak bu erken testler tüm sağlık problemlerini (doğuştan gelen problemler dahil) teşhis etmez ve bazı problemler daha sonraki bir tarihte ortaya çıkabilir. Hastalıktan sonra bebekler (özellikle yeni doğan bebekler) vardır, durum hızla değişebilir. Bu koşullar nadir olmakla birlikte, ebeveynler uygun olduğunda tıbbi yardım alma konusunda uyanık olmalıdır.

İşte bebeğinizin ciddi şekilde hasta olabileceğine dair bazı işaretler:

Yorgunluk ve uyuşukluk
Genel olarak, yeni doğan bebekler daha uzun uyurlar, ancak yine de beslenmek ve içerik, tazelenmiş ve aktif görünmek için birkaç saatte bir uyanırlar. Bebeğiniz normalden farklı davranıyorsa ve aniden değişiyorsa, bu ciddi bir hastalık belirtisi olabilir ve buna özellikle dikkat etmelisiniz. Sonuç olarak, bebeğiniz yorgun veya uykulu görünüyorsa ve beslenme zamanı geldiğinde uyanmıyorsa doktora götürmelisiniz.

Nefes almada zorluk
Bir bebek doğduktan sonra, normal bir nefes alma düzenine uyum sağlamak genellikle birkaç saat sürer, dakikada yaklaşık 20 – 40 nefes. Bebekler genellikle uyku sırasında en düzenli nefes alırlar. Uyanıkken, ara sıra kısa süreli hızlı nefes alma patlamaları olur ve bu da normaldir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, bebeğinizi mümkün olan en kısa sürede bir doktora götürün:

Sürekli hızlı solunum: İki ayın altındaki bebeklerde dakikada 60’tan fazla; iki ila üç aylık bebeklerde dakikada 50’den fazla nefes
Nefes almakta güçlük çekiyor veya beslenirken emmede güçlük çekiyor gibi görünüyor
Nefes alırken burun delikleri gözle görülür şekilde genişler
Cilt ve dudaklar donuk gri veya mavimsi görünür

kan dolaşımı sorunları
Yeni doğmuş bir bebeğin elleri ve ayakları soğuğa maruz kaldığında bazen mavi görünür, ancak bebeğin vücudu ısındığında hızla pembeye döner. Bebekler çok şiddetli ağladıklarında nefeslerindeki kısa duraklamalardan dolayı bazen yüzleri, dili ve dudakları maviye döner. Sakinleştikten sonra rengi hızla normale döndüğü sürece endişelenmeye gerek yok. Bir bebek aniden ve sürekli olarak soluk veya maviye dönerse, kalbinde veya akciğerlerinde bir sorun olabilir ve hemen bir doktor tarafından teşhis edilmelidir.

vücut hidrasyonu
Bebekler, özellikle kusma veya ishalleri varsa, daha kolay ve hızlı bir şekilde susuz kalırlar. Bu durumda, yeterince su emebildiğinden emin olmalısınız. Formül besleme için, bebeğin son 24 saat içinde yediği süt miktarını hesaplayın ve günlük süt alımı ile karşılaştırın. Bebeğinizi emziriyorsanız, emme sayısını ve süresini normal rutiniyle karşılaştırın. Her bebek süt miktarını kendi büyümesine ve vücut ihtiyaçlarına göre ayarlayacaktır. Ebeveynler, bu ” Biberonla Besleme Yönergeleri ” kitapçığında ” Bebeğinizin Günde Ne Kadar Yeme İhtiyacı Var” ile ilgili bilgilere başvurabilir. Bebeğinizin emzirdiği anne sütü miktarı hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, hastanenin veya Anne ve Çocuk Sağlığı Merkezinin sağlık personeline danışmalısınız.

Yeterince su alıp almadığını görmek için bebeğinizin idrarını izleyebilirsiniz. Bebeğiniz 24 saat içinde önemli ölçüde daha az idrar yapıyorsa, örneğin bir haftalıkken günde altıdan az ıslak bez yapıyorsa, bebek (özellikle yeni doğmuş bir bebek) dehidrasyon riski altında olabilir ve onu doktora götürmeniz gerekir.

şişkinlik
Çoğu bebek, özellikle yemek yedikten sonra hafif şişkin bir göbeğe sahiptir. Ancak öğün aralarında, özellikle uyurken karın yumuşak olmalıdır. Bebeğinizde sürekli şişkinlik varsa, dokunulduğunda sıkı hissediyorsa ve bir veya daha fazla gün boyunca bağırsak hareketi veya osurma olmadıysa veya sürekli kusması varsa, bu mide-bağırsak sisteminde bir sorun olduğunu gösterebilir ve onu hastaneye götürmelisiniz. doktor.

ateş
Bir bebek alışılmadık şekilde huysuz göründüğünde veya ateşi olduğunda ateşi ölçülmelidir. Aksiller keşif, özellikle üç aydan küçük bebekler için en güvenlisidir. Aksiller sonda 37,3 °C / 99.1 °F’den yüksekse veya kulak sondası 38 °C / 100,4 °F’den yüksekse, bu, bebeğe virüs bulaşmış olabileceği ve ebeveynlerin onu doktora götürmesi gerektiği anlamına gelir. Bebeğinizin ateşi birkaç haftalıksa, durumu hızla kötüleşebilir ve onu mümkün olan en kısa sürede bir doktora götürmelisiniz.

Bebeğinizde aşağıdaki durumlardan herhangi biri varsa, onu hemen doktora götürün

soluk ten, uyuşukluk, ateş
Halsiz görünmek veya alışılmadık bir şekilde ağlamak
Yeşil veya kanlı sıvı kusma
yemek yemeyi reddetme veya iştahsızlık
kasılmalar
hızlı veya zor nefes alma
Solunum 15 saniye veya daha fazla duraklar

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir